Historia 5: Viikingin vierailut (1910)

Nimi: Jiu-jitsu – Japanialinen itsepuolustusjärjestelmä

Kirjoittaja: Viking Cronholm

Painovuosi: 1910 Helsinki ( 1908 Tukholma)

Sisältö: Alkuun pari sivua löpinää Jiu-jistun historiasta ja periaatteista sitten kartta ihmiskehon haavoittuvista kohdista ja vahaa parikymmentä tekniikkaa kuvilla. Tekniikat pääasiallisesti hallintaotteita ja maahanvientejä käden niveliä lukottamalla. Lisäksi löytyy mm. ”veitsikäsi” ja ”leukatyöntö”. Teosta voi pitää ensimmäisenä suomenkielisenä Jiu-Jitsu-tekniikkamanuaalina.

Taustaa ja spekulointia: Internetin mukaan ruotsalainen Viking Cronholm (1874-1961) oppi nyrkkeilyä oleskellessaan Chigacossa 1895-1900 ja Jiu-Jitsua sekä japanilaisilta että englantilaisilta opettajilta käydessään Etelä-Afrikan Cape-Townissa 1904. Vuonna 1908 Cronholm julkaisi ruotsiksi manuaalit kummastakin lajista. Jiu-Jitsu-kirjasta tehtiin useita painoksia joissa vanhentuva Cronholm esittää toistuvasti samat tekniikat samassa järjestyksessä. Cronholm opetti jiu-jitsua sekä viranomaisille että siviileille Ruotsissa. Suomeen Viking tuli vierailulle vuonna 1910. Hän antoi näytöksiä ja opetusta sekä nyrkkeilyssä että jiu-jitsussa. Ilmeisesti hänen opetustensa pohjalta Yliopistosta valmistuville voimistelunopettajille annattiin jiu-jitsu oppia. Ainakin toisella vuosikymmenellä suomalaisista lehdistä löytyy mainintoja voimistelunopettajien antamista jiu-jitsu näytöksistä missä esiteltiin taistelutemppuja.

Itselläni on epäilys että Viking Cronholm sai alkutietonsa ja taitonsa jiu-jitsusta Hancockin tuohon aikaan suosituista kirjoista eikä mystisiltä opettajilta Etelä-Afrikassa. Ainakin Cronholmin alkuteksti, jossa painotetaan itsehillintää harjoittelussa sekä runsasta venen ja raikkaan ilman nauttimistä terveyden edistäjänä, on kuin suoria lainauksia Hancockin teksteistä. Cronholmin seitsemästätoista tekniikasta 6 löytyy lähes identtisenä ”Spalding’s Jiu-Jitsu” vihosta jonka haamukirjoittajana on selvästi Hanckock. Uskon että Cronholm on tutustunut vähintään tähän vihkoon, mutta luultavasti myös Hancockin ”Japanise Physical Training”, ”Jiu-Jitsu Combat Tricks” ja ”The Complete Kano Jiu-Jitsu ( Jiudo). Viimeisessä teoksessa annataan ymmärtää että kuvat ja niissä esiintyvä Higashi olisi Kodokanin judon edustaja mutta todellisuudessa Higashi oli Hozan-ryun taitaja. Uskon myös ”Spalding’s Jiu-Jitsu” miesten edustaneen Hozan-ryuta.

Alla video vuodelta 1919 jossa Cronholm demonstroi Jiu-Jitsu tekniikoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *