Historia 4: ”Jujutsu eli Yavara” (1908)

Kirjoittaja: Kinnosuke Miura

Julkaistu: Suomen Urheilulehdessä 1908, mutta alunperin Saksassa 1898.

Sisältö: Vaikka kamppailu on vanhempaa kuin ihminen itse niin jujutsu kehittyi ja sai nimensä vasta 1600-luvulla. Kolme myyttiä jujutsun-synnystä. Nykyään (1898) on Japanissa monia eri tyylisuuntia kuten Takenouchi-ryu ja Kito-ryu. Jujutsussa pyritään käyttämään hyväksi vastustajan voimaa. Tasapaino ja vipuvarsimekaniikka on tärkeää. Maassa koitetaan vääntää vastustajan niveliä ja kuristaa. Jujtsun voi jakaa randoriin ( sparri), kataan ( ennalata sovittu liikesarja parin kanssa), atemiin ( iskut kehon herkkiin kohtiin) ja kuatsuun ( elvytys ja ensiapu).

Huomiot: Miura jakaa artikkelissaan yksityiskohtaista tietoa jujutsun historiasta, sisällöstä ja harjoitteistaan. Hänellä selvästi on ensikäden tietoa aiheesta ja mainitseekin harjoitelleensa goshinjutsua jonka tirehtööri Inoue on kehittänyt sen aikaisiin tarpeisiin. Olen saanutsen käsityksen että Inoue on Tenjin Shinyo-ryun mestari. Goshinjutsu on myös Kodokanin ”moderni” itsepuolustus-kata, mutta se on kehitetty vasta 1900-luvun puolessa välissä. Mielenkiintoista on että Jigoro Kanoa ja judoa ei mainita sanallakaan. Mielenkiintoista on myös se että Miura mainitsee randorin enimmäisenä jujutsun osa-aluesita vaikka nykyään japanilaiset (vanhat) jujutsukoulut harjoittelevat lähes yksinomaan kataa ja monesti jopa katsotaan että randori ei ole kuulunut ko-ryu koulujen ohjelmistoon. Itse uskon että varsinkin 1800-luvulla monet koulut ovat sparraneet ja kisanneet mutta judon painottaessa yhä enemmän randoriin ja shiahin (kilpailuun) 1900-luvun alussa on vanhoissa kouluissa päätetty keskittyä kataan. Joka pauksessa tämä artikkeli on paras suomenkielinen kirjallinen tietolähde jujutsusta viime vuosisadan alkupuoliskolta ja on täysin pätevä vielä tänäkin päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *