Historia 3: Käsikirja painissa ja atletiikassa (1904)

Nimi: Käsikirja painissa ja atletiikassa

Vuosi: 1904

Kirjoittaja: Carl Allen

Taustat:

Puolalainen sirkuspainija Ladislaus Pytlasinski opetti kreikkalais-roomalaista/ranskalaista painia parin viikon kurssila Helsingin Yliopiston voimistelutiloissa voden 1897 alussa. Hän oli vuotta aikaisemmin julkaissut suppean venäjänkielisen painimanuaalin joka Suomessakin tunnettiin. Allenin kirja on kuitenkin ensimmäinen suomalainen paini- ja kamppailumanuaali.

Useimmat lähteet väitävän Allenin osallistuneen Pytlasinskin kurssille, mutta saattaa olla että hän sai oppinsa Rönnmannilta, Sörnäisten voimisteluseuran ohjaajalta, joka ainakin oli osallistunut kyseiselle kurssille. Allen oli ensimmäinen suomalainen painin Suomen mestari. Ensimmäisessä SM-kisassa v. 1898 hän hävisi finaalissa Pietarin Atleettiklubin edustajalla George Hackenschmidtille, mutta kahtena seuraavana vuonna paini kultaa. Ensimmäisen mestaruutensa jälkeen Allen pestattiin Helsingin Atleettiklubille painivalmentajaksi. Suurimman työnsä hän tekikin valmentajana, antaen alkeisopetusta mm. Olympiavoittajillemme Verner Weckmanille ja Oululaiselle Yrjö Saarelalle.

Verner Weckman voitti Suomen mestaruuden v. 1904 edustaen Helsingin Atleettiklubia mutta lähti sitten opiskelemaan Saksaan jossa voitti lajin maailmanmestaruuden ja valmistautui vuoden 1906 väliolympialaisiin, jotka voitti – paljain jaloin. Weckman lopetti uransa huipulla voiettuaan 1908 Olympialaisissa Yrjö Saarelan finaalissa. Tosin huhujen mukaan kyseessä oli sopupaini.

Sisältö:

Käsikirja painissa ja atletiikassa on melko ohut opus. Alkuun kerrotaan hieman painin historista antiikin Kreikassa ja Roomassa sekä todetaan että paini on nousuut uuteen suosioon vasta 1800-luvun loppupuolella. Tämän jälkeen alkaa tekniikkaosuus pystyotteilla ja vastatekniikoilla.

Monet otteet kuten käsiveto, käsivarsiheitto ja niskalenkkii ovat käytössä edelleen, mutta jotkut liikkeet kuten ”pääote” ovat erikoisempia. Mattotekniikoissa esitellään erilaisia vääntöjä ja niiden vastaliikkeitä. Sitten demonstroideen yksittäisillä kuvilla kisoissa kielletyt temput – kuristukset, käden- ja vatsanväännöt, yms. Viimeisillä sivuilla esitellään erilaisia voimailuliikkeitä käsipunnuksilla ja ilman sekä ihmisen tärkeimmät lihakset.

Kirjoittanut: Jasse Junkkari ( 13.3.2017)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *