Historia 1: Könnin Jiujutsu-plagiointi (1896)

Kirja: Japanesiska studier och skizzen (1896)

Luku: Hvad framiden måhända bär i skötet ( s. 11-17)

Kirjoittaja: Könni Zilliakcus ( 1855-1924)

Kieli: Ruotsi

Anti: Jiujutsu tullut Kiinasta Japaniin. Jiujutsussa käytetään vastustajan voimaa ja hyökkäystä tätä itseään vastaan. Ihmisen anatomian tuntemin on tärkeällä sijalla. Jiujitsussa on otteita joilla voi taittaa vastustajan raajan tai niskan, tai jopa tappaa tämän nopeasti. Lajin omaksuminen vaatii itsehillintää, ketteryyttä ja nopeaa hahmotuskykyä. Jiujutsun strategiaa voi käyttää myös isomman mittakaavan kamppailuissa: kaupassa, politiikassa ja sodassa.

Taustaa ja huomioita:

Könni Zilliacus oli oppinut maailmanmatkaaja, kirjailija ja poliittinen toimija Suomen sortokausien aikana. Hän asui Japanissa puolitoista vuotta viettäen aikaa japanilaisten taiteilijoiden kanssa. Hän lähti maasta lokakuussa 1896.

Tekstissään Könni käyttää kirjoitusasua ”jiujutsu” ja kuvaa nopeasti lajin periaatteita ja tekniikoita. Artikkelin pääsisältö on kuitenkin geopoliittinen: kuinka Japani – jiujutsun taipuisaa strategiaa hyödyntäen – selviää kolonisaatioyrityksistä ja kilpailustaan Kiinan kanssa voittajana. Könni on saattanut saada vaikutteita kirjoitukseensa monestakin lähteestä ja omista kokemuksista, mutta allekirjoittaneesta on selvää että Lafcadio Hearnin artikkeli ”Jiujutsu”, kirjastaan ”Out of the East: Reveries and Studies in New Japan” (1895), on toiminut tärkeimpänä innoittajana ja tiedon lähteenä.

Monikymmen sivuisessa artikkelissa Hearn kuvaa jiujitsua käytännössä samoin tavoin kuin Zilliacus omassaan, ja jotkut toteamukset kuten ”hän auttaa vastustajaa murtamaan tämän oman niskan.” ovat käytännössä idettisiä. Hearn kertoo seuranneensa Jiujutsu harjoituksia ja keskustelleensa opettajan kanssa aiheesta. Tämä mestari nimetään herra Kanoksi, Kodokan judon luokaksi. Hearnin arikkelin pääsisältö tuo esiin kuinka japanilaiset ovat – jiujutsun oppien mukaisesti – ottaneet vastaan sen opin ja hyödyn mitä länsimaalaiset ovat tarjonneet mutta pitäneet kiinni omaista tavoistaan ja itsenäisyydestään. Artikkelin lopussa on ajatuksia silloin tuoreesta Japanin Kiinaan kohdistamasta valloitussodasta.

Täältä voit lukea Hearnin artikkelin ( tai vaikka koko kirjan): https://archive.org/details/writingslafcadi02heargoog

Tässä erinomainen akateeminen artikkeli jiu-jitsun historiasta ja sen poliittisesta sekä ”moraalisesta” vaikutuksesta ( esim. Gandhiin): http://ir.library.osaka-u.ac.jp/dspace/bitstream/11094/27407/1/38thirs_69.pdf

Jasse Junkkari

PS: Kiitos Ghitalle käännösavusta. Tak so mykke!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *